ATENȚIE: Bolile care pot apărea dacă nu dormi îndeajuns. Dormitul bun este unul dintre cele mai importante aspecte ale vieții oricărei ființe umane. Odihna suficientă este ideală pentru a redobândi energia și pentru a face față cu energie fiecărei zile de muncă sau de școală.
Persoanele care dorm bine tind să își îmbunătățească considerabil performanțele fizice și mentale.
Cu toate acestea, în zilele noastre este foarte frecvent ca oamenii să nu doarmă suficient, din diferite motive. Din acest motiv, profesioniștii din domeniul sănătății recomandă să se odihnească suficient pentru a evita unele probleme. De exemplu, prea puțină odihnă scade concentrarea.
CITEȘTE ȘI: De ce să pui sare sub pernă când dormi: Cum îți este influențat somnul
„Somnul este o parte integrantă a vieții de zi cu zi, o necesitate biologică pentru a restabili funcțiile fizice și psihologice esențiale pentru o performanță deplină. Somnul a fost și rămâne una dintre enigmele cercetării științifice și, chiar și în prezent, avem încă mari îndoieli în legătură cu el”, explică Institutul Somnului.
„De la a fi considerat un fenomen pasiv, în care aparent nu pare să se întâmple nimic, a ajuns să fie considerată, de la apariția tehnicilor de măsurare a activității electrice cerebrale, o stare de conștiință dinamică, în care putem deveni la fel de activi în activitatea cerebrală ca în starea de veghe și în care se produc schimbări majore în funcționarea organismului. În fiecare noapte, în timp ce dormim, trecem prin diferite faze sau stadii ale somnului care se succed într-un tipar repetat de-a lungul a patru până la șase cicluri de somn pe parcursul nopții”, adaugă site-ul.
CITEȘTE ȘI: Neurochirurgul Vlad Ciurea recomandă: Cum resetezi creierul după o noapte de somn – Trei lucruri esențiale
Un somn prea puțin este foarte periculos pentru organism. Din acest motiv, Medline Plus, Biblioteca Națională de Medicină din SUA, menționează că acestea sunt bolile care pot fi cauzate de lipsa unui somn suficient: